Spania, avertisment de ultimă oră: Flancul sudic al NATO, noua provocare a alianței după războiul din Ucraina

de: Cătălina Burghelea
27 06. 2022

În timp ce invazia Ucrainei de către Rusia va domina viitorul summit NATO de la Madrid, Spania și alte țări membre ale alianței militare pun presiune pe Organizația Tratatului Atlanticului de Nord să ia în considerare modul în care mercenarii aliniați cu președintele rus Vladimir Putin răspândesc influența Moscovei în Africa.

Spania îndeamnă NATO să-și supravegheze flancul sudic

În calitate de gazdă a summit-ului care va avea loc la Madrid, de marți până joi, Spania dorește să sublinieze apropierea de Africa. Țara face lobby pentru o concentrare mai mare pe flancul sudic al Europei într-un nou document care prezintă viziunea NATO asupra provocărilor și sarcinilor sale de securitate.

Avertisment înainte de summitul de la Madrid

Conceptul strategic este cel mai important document de lucru al NATO după Tratatul Atlanticului de Nord din 1949. O prevedere cheie susține că un atac asupra unui membru este privit ca un atac asupra tuturor. Evaluarea securității este actualizată aproximativ la fiecare deceniu, pentru a reseta agenda Occidentului.

Versiunea actuală, aprobată la Lisabona în 2010, afirmă că riscul unui război convențional pe teritoriul NATO este „scăzut”. Nu este menționat, în mod explicit, preocupările legate de instabilitatea din Africa. Plângerile SUA, conform cărora unii membri europeni nu-și plăteau datoriile, au fost prezente în mare măsură în discuțiile la summit.

Apelul este susținut de Marea Britanie, Franța și Italia

După ce Rusia a adus războiul aproape de granițele de est ale NATO, blocul militar a oferit Ucrainei un sortiment de arme mai puternice și a încercat să evite riscul foarte real de a fi atras în luptă. Dar se pare că există un consens în rândul membrilor NATO care se îndreaptă spre summitul de la Madrid că, deși Rusia rămâne preocuparea nr. 1, alianța trebuie să continue să-și lărgească viziunea la nivel global. Poziția Spaniei pentru o concentrare sporită pe „sud” este împărtășită de Marea Britanie, Franța și Italia, notează thaipbsworld.

Rusia, pericol pentru securitatea Africii

În opinia lor, provocările de securitate din Africa apar din cauza unui Putin aparent gata să restabilească gloriile imperiale ale Rusiei. Moscova a câștigat teren datorită prezenței mercenarilor săi în regiunea Sahel, o așezare semiaridă care se întinde de la Senegal până la Sudan, nucleul luptelor politice, al terorismului și secetei.

„De fiecare dată când mă întâlnesc cu miniștrii NATO, sprijinul aliaților este total, în contextul instabilității pe care o vedem la frontiera de sud a alianței, în special în regiunea Sahel”, a spus ministrul spaniol de Externe, José Albares.

Kremlinul neagă legăturile cu Grupul Wagner, o forță mercenară cu o prezență tot mai mare în Africa Centrală și de Nord și Orientul Mijlociu. Compania militară privată, care a participat și la războiul din Ucraina, și-a dezvoltat puncte de sprijin în Libia, Mali sau Sudan.